ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΗΝΑ

Απέναντι στην πανδημία, τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του, στο κράτος και τις καταστάσεις εξαίρεσης, το μόνο μας όπλο είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η ταξική αυτοοργάνωση.

Έχοντας περάσει ήδη 2 μήνες παγκόσμιας πανδημίας και έχοντας υπόψιν την οικονομική κρίση η οποία θα την διαδεχθεί, η ελληνική κοινωνία αρχίζει να περνά στο επόμενο στάδιο όπου οι αντοχές της, ψυχολογικές και κυρίως οικονομικές θα αρχίσουν να στερεύουν.

Παρ’όλες τις προσπάθειες των παπαγάλων της κυβέρνησης (αλήθεια πόσους έμμισθους δημοσιογράφους χρειάζεται κάθε στέλεχος της, για να νιώθει καλά;) η πολυδιαφημισμένη “ατομική ευθύνη” δεν μπορεί να κρύψει την ολική αποτυχία όλων των κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως καταστολή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και υγεία και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα κοινωνικά αγαθά δεν μπορούν πάρα να είναι προσβάσιμα και ελεύθερα για όλους.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, μάλιστα δεν είχαμε αυταπάτες και προσδοκίες για την τύχη των κοινωνικών κατακτήσεων. Ιδιαίτερα αυτοί που ανέλαβαν τις τύχες του ελληνικού λαού από πέρυσι το καλοκαίρι, αυτό που ήθελαν ήταν να κάνουν δουλειές με τα δικά τους παιδιά και τους δικούς τους ανθρώπους ενώ η πολιτική τους ατζέντα ήταν και είναι το γνωστό τρίπτυχο “πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια”. Η πολυδιαφημισμένη τους κανονικότητα είναι εθνικισμός, ρατσισμός, καταστολή και επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα του ’50.

Ακόμα και η συνεχώς αναγγελλόμενη ανάπτυξη έσκασε σαν τζούφια φωτοβολίδα, και πως να μην είναι, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο ερχομός της επόμενης κρίσης του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν προ των πυλών και ήταν σίγουρο πως θα παρέσυρε και την ελληνική οικονομία.

Και ενώ η ακροδεξιά ελληνική κυβέρνηση διάβαζε την μια άσχημη οικονομική έκθεση πάνω στην άλλη και ενώ έπαιζε τα ρέστα της στο επικοινωνιακό κομμάτι εφευρίσκοντας εχθρούς, πότε εντός των τειχών (καταστολή κινημάτων, αγώνας μέχρις εσχάτων ενάντια στις καταλήψεις και τον κόσμο της αντίστασης κλπ ) και πότε ανύπαρκτους εισβολείς στο πρόσωπο των κατατρεγμένων προσφύγων, ήρθε η πανδημία…

Η κυβέρνηση έχοντας σαν δεδομένο ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και πολλές κλειστές ΜΕΘ (αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας των τελευταίων 10 χρόνων) επέλεξε σαν όπλα την προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης και τον περιορισμό με τέτοιο τρόπο που σε περίπτωση καλής έκβασης να δρέψει τις δάφνες και στην περίπτωση πολλών θυμάτων να μεταφέρει την ευθύνη στους “απείθαρχους” πολίτες.

Το αύριο που διαφαίνεται ζοφερό για τον απλό κόσμο που θα κληθεί να πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο και αυτής της κρίσης είναι ήδη καθορισμένο και προαποφασισμένο. Ο πρωθυπουργός σοβαρός και λίγο στεναχωρημένος θα ζητήσει υπευθυνότητα και υπομονή για το επόμενο μνημόνιο που θα έρθει και θα μας συστήσει οι όποιες αντιρρήσεις να εκφραστούν στο διαδίκτυο και όχι στον δρόμο υπό τον φόβο του ιού που πάντα θα καραδοκεί.

Εκεί που είναι όμως η κατεξοχήν οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα,στον δρόμο,εκεί και θα κριθεί η επόμενη ιστορική μάχη που πρέπει να δώσει η κοινωνία.

Στην σημερινή συγκυρία που βρίσκει την πλειοψηφία της κοινωνίας κλεισμένη στο σπίτι και προβλέποντας πως αυτή η συνθήκη θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα, η μόνη απάντηση είναι η αλληλεγγύη και η κοινωνική αυτοοργάνωση. Στην προσπάθεια μας να φτιαχτεί ένα τέτοιο δίκτυο αλληλεγγύης στην πόλη μας σας ζητάμε να συγκεντρώσουμε μαζί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες και ανθρώπους που αποκλεισμένοι, λόγω της πανδημίας και της φτώχειας, αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες,για δομές και εγχειρήματα αλληλεγγύης όπως επίσης και για τις κρατούμενες και τα παιδιά τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποι μας απέναντι στο ιό αυτή τη στιγμή είναι οι κρατούμενοι/ες στις φυλακές (όπως και οι πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε όποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και να είναι φυλακισμένοι) ,όχι μόνο λόγω του εγκλεισμού και του στοιβάγματος σε στρατόπεδα και φυλακές αλλά και γιατί ήδη ζούσαν και ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, με κακή διατροφή και ακατανόητο σε εμάς τους ¨ελεύθερους¨ ψυχολογικό στρες από την απομόνωση και τον εγκλεισμό. Αντί η κήρυξη της πανδημίας του κορωνοϊού να σημάνει συναγερμό για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής μέσα στις φυλακές, τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση: γενικό “μάντρωμα” όλων,περιστολή δικαιωμάτων και καταστολή.

Σας καλούμε να στηρίξετε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας, συνεισφέροντας από το υστέρημά σας ότι μπορεί ο καθένας/μια. Η παραλαβή των τροφίμων και των ειδών θα γίνεται από τους ανθρώπους της Σφήνας απ’όπου επιθυμεί ο καθένας τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και τον περιορισμό των μετακινήσεων, μετά από συνεννόηση στα παρακάτω τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Τηλέφωνο 1:6976 795392
Τηλέφωνο 2:6972 682465
Τηλέφωνο 3:6936 830821
e-mail 1:sfina.thivas@gmail.com
στην σελίδα μας https://sfina.espivblogs.net/

στο fb https://www.facebook.com/sfhna

ή στην σελίδα μας στο Instagram https://www.instagram.com/h_sfina:


Κανείς και καμία μόνος/η απέναντι και σε αυτή τη κρίση.

Μένουμε αλληλέγγυοι

Ενδεικτική λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

Α. Τρόφιμα

Ζυμαρικά
Ρύζι
Πελτές/Σάλτσες
Όσπρια
Κονσέρβες
Καφές/Σοκολάτα/Άλλα ροφήματα
Μπισκότα
Φρυγανιές
Τρόφιμα μακράς διάρκειας
Αλάτι
Ζάχαρη
Ξύδι
Λάδι

Β. Είδη καθαρισμού & ατομικής υγιεινής

Υγρά καθαρισμού
Σαπούνια (χεριών, σώματος, μαλλιών)
Αντισηπτικά
Μάσκες
Γάντια
Μωρομάντηλα
Χαρτί υγείας

Γ. Φάρμακα

Παυσίπονα
Αντιπυρετικά
Αντιφλεγμονώδη
Αναπνευστικού
* Όχι φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο
* Όχι φάρμακα με μονή ή διπλή γραμμή

Τα είδη που συλλέγουμε για τις φυλακές είναι:

– Τηλεκάρτες (σημαντικό γιατί αδυνατούν να τις αγοράσουν για να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο ή με κάποιο δικηγόρο)

– Σαπούνια πλάκες, παιδικά αφρόλουτρα, σαμπουάν

– Πιπίλες, μπιμπερό

– Μωρομάντηλα

– Σερβιέτες

– Πάνες

– Οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες

– Κουβέρτες μικρές και μεγάλες, σεντόνια, πετσέτες (πλυμένα)

– Αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, κρέμες και αλοιφές αντιφλεγμονώδεις

– Σαγιονάρες, παντόφλες (γυναικεία νούμερα)

– Καθαριστικά, χλωρίνες

Leave a Reply

Your email address will not be published.