Δεκέμβρης 1944 – Δεκαήμερο Αφιέρωμα ιστορικής μνήμης και μελέτης.
Στα Δεκεμβριανά της Αθήνας του 1944 συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: ο κόσμος της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή, της ελευθερίας, της δουλειάς και του οράματος μιας δίκαιης κοινωνίας με τον κόσμο της αποικιοκρατίας, της υποδούλωσης, της εκμετάλλευσης και των συμφερόντων. Και ενώ ο χαρακτήρας της ΕΑΜικής αντίστασης ήταν κυρίως εθνικοαπελευθερωτικός και εκείνος του εμφυλίου του 1946-49 εκ των πραγμάτων αμυντικός, η (33 ημερών διάρκειας) μάχη της Αθήνας του ’44 ήταν κυρίως σύγκρουση ταξική αφού η φασιστική κατοχή της χώρας είχε λήξει επισήμως στις 12 Οκτωβρίου του ’44.
Λίγο πριν από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και με την Ευρώπη ήδη χωρισμένη σε «σφαίρες επιρροής», τα Δεκεμβριανά αποτέλεσαν μια πραγματική «πυριτιδαποθήκη» που απειλούσε τον υπό συγκρότηση –και γι’ αυτό το λόγο εύθραυστο– νέο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Η απαίτηση των «δυτικών συμμάχων» να παραμείνει η Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της Δύσης και η στήριξη τους για να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το ζήτημα της εξουσίας υπέρ του αστικού κόσμου, δημιούργησε ένα εκτρωματικό μέτωπο. Οι Βρετανικές δυνάμεις συμμάχησαν με τις δυνάμεις του αστικού κόσμου της χώρας και κυρίως με τις δοσιλογικές & συνεργαζόμενες με τους Ναζί κατακτητές ομάδες των Χιτών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, οι οποίες «εν μία νυκτί» από εγκληματίες-συνεργάτες των Ναζί έγιναν ήρωες που έσωσαν την Ελλάδα από την «κομμουνιστική απειλή».
Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 αποτελούν μοναδική περίπτωση στο σκηνικό της πολιτικής αναταραχής που χαρακτήρισε την μετάβαση από τη κατεχόμενη στην μεταπολεμική Ευρώπη. Οι γνώσεις των περισσοτέρων για τα Δεκεμβριανά περιορίζονται στα γεγονότα της 3ης & 4ης του Δεκέμβρη του΄44 με το δολοφονικό χτύπημα της άοπλης μαζικής πορείας του Ε.Α.Μ. ενώ λιγότεροι γνωρίζουν ότι έγιναν μάχες σε μεγάλο μέρος της Αττικής επί 33 ημέρες και εκτεταμένος βομβαρδισμός αμάχων από την «συμμαχική» Βρετανική αεροπορία. Για κάποιους τα Δεκεμβριανά αποτελούν την μεγάλη χαμένη ευκαιρία ενώ για άλλους σηματοδοτούν την ουσιαστική έναρξη του Εμφυλίου.
Ο αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός-κοινωνικός & πολιτιστικός χώρος «η Σφήνα» αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που έπαιξαν τα Δεκεμβριανά του ’44 στην διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της μεταπολεμικής περιόδου στην χώρα, καλεί όλους τους πολίτες της Θήβας να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και μελέτης που θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες από 4-14 Δεκεμβρίου στο χώρο της συλλογικότητας στο κέντρο της πόλης.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων.
-ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 18:30 μμ
στη ΣΦΗΝΑ (ΚΑΔΜΟΥ 48)
Φωτοκινηματογραφώντας τον Δεκέμβρη του ‘44
Ομιλία-προβολή φωτογραφικών και κινηματογραφικών καρέ
Ομιλητής : ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (Εταιρία Φωτογραφίζοντας)
-ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 20:00 μμ
στη ΣΦΗΝΑ (ΚΑΔΜΟΥ 48)
Προβολή ταινίας :
OI ΚΥΝΗΓΟΙ ( Θεωδ.Αγγελόπουλος )
ομάδα κινηματογράφου της Σφήνας
-ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 20:00 μμ
στην ΣΦΗΝΑ (ΚΑΔΜΟΥ 48)
Θεατρική παράσταση
“ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΤΑΙΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ”
Θεατρική ομάδα ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ
-ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 19:00 μμ
στη ΣΦΗΝΑ (ΚΑΔΜΟΥ 48)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ :
“Διδάγματα από τη σύγκρουση του Δεκέμβρη ”
με τον Δρ. Ιστορίας του Παντείου Παν.
Γιώργο Μιχαηλίδη
-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 4 εώς 14/12
φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα Δεκεμβριανά του ‘44
καθημερινά 18:00 – 22:00 μμ στη ΣΦΗΝΑ (ΚΑΔΜΟΥ 48)