6 χρόνια ΒΙΟ ΜΕ ενημέρωση και συζήτηση για το εγχείρημα και τις τελευταίες εξελίξεις . Διάθεση προϊόντων του εργοστασίου 

6 Χρόνια ΒΙΟ.ΜΕ  Eνημέρωση και συζήτηση για το εγχείρημα και τις τελευταίες εξελίξεις . Διάθεση προϊόντων του εργοστασίου .
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2018 ΣΤΗΝ ΣΦΗΝΑ , ΚΑΔΜΟΥ 48 ΘΗΒΑ
Στις 12 Φλεβάρη η ΒΙΟ ΜΕ συμπληρώνει 6 χρόνια λειτουργίας στα χέρια των εργατών .
Βιομηχανική Μεταλλευτική. Κάποτε ήταν τμήμα μεγάλης εταιρείας που απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους. Στη συνέχεια, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η εταιρεία έγινε μία από τις πολλές που εγκατέλειψε απλήρωτους τους εργαζόμενους και έγινε ένα από τα πολλά παραδείγματα οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα.
Σήμερα, η Βιομηχανική Μεταλλευτική, ή κατά πολύ γνωστότερη με τα αρχικά της «ΒΙΟ.ΜΕ» αποτελεί σύμβολο ενός μοναδικού αγώνα. Μοναδικού διότι, δεν έχει υπάρξει κανένα άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα που να λειτουργεί συνεργατικά και αυτοδιαχειριζόμενα. Εδώ και δεκαετίες. Για τόσο πολύ.
 
Επί πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ δίνουν ανυποχώρητα ένα άνισο αγώνα και ζουν καθημερινά με την αβεβαιότητα ότι θα χάσουν το εργοστάσιο που δούλευαν από πάντα. Κάποτε με αφεντικά και θεωρητικά εξασφαλισμένο παρόν και μέλλον, αν και στην πράξη αποδείχτηκε ότι εξασφαλισμένη ήταν μόνο η σωτηρία του ιδιοκτήτη, τώρα χωρίς αφεντικά και περισσότερες δυσκολίες, αλλά πολύ μεγαλύτερη διάθεση και πίστη για το έργο τους.
 
Το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ έχει ήδη δείξει τον δρόμο. Αν οι εργαζόμενοι σε κάθε εργοστάσιο όπως συμβαίνει στη ΒΙΟ.ΜΕ παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τότε ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που στερείται τώρα. Την ελευθερία του εαυτού και του κόπου του.
 
«Αφού δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς», είναι ένα από τα γνωστά τους σλόγκαν και χάρη σε μια επιμονή που συνοδεύεται από αυταπάρνηση και αγώνες εκτός του εργοστασίου και όχι μόνο για το εργοστάσιο, έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το εγχείρημά τους, αλλά όρθια και την ελπίδα για την υλοποίηση ενός διαφορετικού μοντέλου εργασίας που ξεπερνά τα δικά τους όρια. Αυτό που μένει, είναι να εξασφαλιστεί πώς το εργοστάσιο θα μείνει τα χέρια των εργαζόμενων και δεν θα εκποιηθεί στη διαδικασία των πλειστηριασμών των οικοπέδων, σε ένα μικρό μέρος των οποίων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν σήμερα.
 
Υποτίθεται ότι από τους πλειστηριασμούς και τη ρευστοποίηση της περιουσίας οι εργαζόμενοι δικαιούνται μέρος των χρημάτων που θα εξασφαλιστούν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, με βάση ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, τα χρήματα που μένουν για τους εργαζόμενους, αν μένουν, είναι ελάχιστα και οι εξοπλισμοί των εργοστασίων πωλούνται έναντι πινακίου φακής.
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση, τον Φλεβάρη του 2019 έξι χρόνων αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας του εργοστασίου, συζητήσαμε στην ΣΦΗΝΑ με εργαζόμενους που αγωνίζονται για το εγχείρημα τους αλλά και συνολικά για την αλλαγή της κουλτούρας για την εργασία στην κοινωνία.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια των εργαζομένων , να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις και παράλληλα να προμηθευτείτε προϊόντα του εγχειρήματος .
http://biom-metal.blogspot.com/2013/03/video.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.