ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

           sfim1-exposure112-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae
ΘΗΒΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016
Με πρόσχημα τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση του χρέους, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α -ΑΝ.ΕΛ δείχνει για άλλη μια φορά την πλήρη υποταγή της στο κεφάλαιο και τους δανειστές, πετσοκόβωντας μισθούς και συντάξεις. Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με αίμα όπως το 8ώρο & πενθήμερο και το δικαίωμα στην απεργία χάνονται ενώ η αύξηση του ορίου των απολύσεων και η θεσμοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας αλλάζουν τους συσχετισμούς ανάμεσα σε αφεντικά και εργαζόμενους και προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον των εργαζομένων. 
 
Ο εργαζόμενος λαός στο σύνολό του ζει σε μια εργασιακή ζούγκλα όπου επικρατεί  η ανασφάλεια και ο φόβος. Μερικά από τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση κάνει Χριστουγεννιάτικο δώρο στα αφεντικά, είναι “αγκάθια” που προβλημάτιζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις από τις πρώτες μέρες των μνημονίων. Στη σημερινή συγκυρία οι απαιτήσεις του κεφαλαίου έχουν, αν μη τι άλλο, σύμμαχο την απάθεια, την απογοήτευση της εργατικής τάξης και τις ήδη μειωμένες αντιστάσεις του εργατικού κινήματος. Οι ηγεσίες του εργατικού κόσμου από τα πρώτα χρόνια της κρίσης επέλεξαν την στάση αναμονής, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους σε παρατηρητές και κομπάρσους. Η αντίσταση των συνδικάτων, η μαχητικότητα, ακόμη και η διεκδίκηση περιορίστηκαν σε εθιμοτυπικές απεργίες θάβοντας κάθε συγκρουσιακή διάθεση του κόσμου της εργασίας. Ένα τυπικό παράδειγμα της παθητικότητας αυτής είναι και η πρόσφατη εκδήλωση που πρότεινε η ηγεσία του εργατικού κέντρου Θήβας. Η διεκδίκηση του “ανοίγματος με κάθε κόστος” των επιχειρήσεων και των εργοστασίων ποιόν είχε αλήθεια αποδέκτη; Με απλά λόγια δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρεπε να ξεσηκωθούν για να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια με μισθούς 250 ευρώ;
 
Το 2017 έρχεται με νέα μείωση του ήδη πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού και θέσπιση υποκατωτάτου για τους νεοπροσληφθέντες, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση επιδομάτων, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και επισφάλεια στην αγορά εργασίας, καθιέρωση των συμβάσεων “μικρο-εργασίας”, “μηδενικών ορών-έκτακτης ανάγκης”, μείωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς και συνταξιούχους (στις 5.000 από 8.600 που είναι σήμερα), αλλαγή των συνδικαλιστικών διατάξεων με στόχο τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και επαναφορά της δυνατότητας των εργοδοτών να απαντούν με lock out στις απεργίες των εργαζομένων. Η ταξική επίθεση δεν θα σταματήσει αν δεν γίνουν τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις, σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι χώροι εργασίας μοντέρνα κάτεργα. Δουλειά τις αργίες, τις νύχτες και υπερωρίες όποτε απαιτούν τα αφεντικά χωρίς δικαίωμα για οργάνωση και αντίσταση.
 
Είναι η ώρα για μας που είμαστε κομμάτι της Εργατικής Τάξης να απαντήσουμε δυναμικά στις απαιτήσεις και τα νέα μέτρα που εξυπηρετούν μόνο το κεφάλαιο, ντόπιο και διεθνές και επιβαρύνουν περαιτέρω την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η καθημερινή μάχη στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στον δρόμο πρέπει να ενταθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς, γιατί όσο δεν υπάρχει απάντηση οι ορέξεις τους θα γίνονται μεγαλύτερες. Η επιβολή νέων μέτρων πρέπει να μας βρει οργανωμένους σε έναν ενιαίο ακηδεμόνευτο ταξικό μέτωπο.
 
Η “ΣΦΗΝΑ” ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΩΣ:

 

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.