Μια αποτίμηση της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας & η «Σφήνα» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις φασιστικές επιθέσεις Λίγα λόγια για τους «απόντες»



«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».
Martin Niemoeller (1892-1984)
 
Άραγε θα υπάρχει κανείς όταν θα έρθουν να “πάρουν” κάποιον από “εμάς”; Θα είναι εκεί κάποιο σωματείο; Κάποιος κομματικός μηχανισμός που να μη νοιάζεται μόνο για τα ψηφαλάκια ,την ορθότητα της πολιτικής του ανάλυσης και στρατηγικής ή την διατήρηση στην εξουσία,  αλλά να πολεμάει πραγματικά το φασισμό και τους ναζί δολοφόνους; Θα είναι εκεί κανείς όταν θα ξαναχτυπήσουν – όπως έγινε πριν από 1 χρόνο, εδώ στη Θήβα με  θύμα τον αντιφασίστα Σπύρο Πρεβεζάνο – για να σταθούμε μαζί μπροστά στον κοινό εχθρό;
Γιατί αυτό που θα τελειώσει τον φασισμό δεν είναι τα λόγια, -από αυτά έχουμε χορτάσει- αλλά οι πράξεις μας, η συλλογική δράση μας απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει ο φασισμός και οι κοινοί αγώνες στον δρόμο, ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην πολιτική ανάλυση του κάθε φορέα.
Τρανό παράδειγμα της απουσίας διάθεσης για συλλογικό αγώνα ενάντια στο φασισμό είναι η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η “ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΗΒΑΣ” και ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός, πολιτικός & πολιτιστικός χώρος “Η ΣΦΗΝΑ” με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Θηβαίους πολίτες και με στοχευμένο κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες που δρουν κατά του φασισμού, προς το Δήμο Θήβας, δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.ο.κ. Μια εκδήλωση, που δεν είχε σκοπό να δείξει την «σωστή μέθοδο» για τον αντιφασιστικό αγώνα, αλλά απλά να ενημερώσει για την πορεία της δίκης των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και να αναδείξει το θέμα της ουσιαστικής παραγραφής της υπόθεσης της νεοναζιστικής επίθεσης στο σύντροφο Σπύρο Πρεβεζάνο πέρσι τον Οκτώβριο. Για την ιστορία, προσκεκλημένος ομιλητής  ήταν ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων  στη δίκη της Χ.Α, Κώστας Παπαδάκης.
   Έλαμψαν, σχεδόν, όλοι δια της απουσίας τους με ελάχιστες εξαιρέσεις (Σωματείο χημικής βιομηχανίας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨)! Δυστυχώς δεν πέσαμε από τα σύννεφα, κάθε άλλο.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στην Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας, από τότε που πρωτοφάνηκε η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας σταμάτησαν να συμμετέχουν στις δράσεις της Κίνησης και στα καλέσματα για διεύρυνση της. Λογικό θα πει κανείς, αφού με την πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζουν μαζί με τους εθνικιστές δεξιούς ΑΝ.ΕΛ, φτωχοποιούν όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας, μέρος των οποίων σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κινήματος και την απογοήτευση της «πρώτης φοράς αριστερά» κυβέρνησης στρέφονται προς τους δήθεν «αντισυστημικούς» δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.
Το Κ.Κ.Ε. και τα σωματεία, στα οποία πλειοψηφεί το Π..Α.Μ.Ε., ενώ από την μία κάνουν την σωστή διαπίστωση, ότι όχι μόνο η Χρυσή Αυγή είναι το μαντρόσκυλο του συστήματος, αλλά και ότι ο  ίδιος φασισμός και ο ναζισμός εμφανίστηκαν για να υπηρετήσουν το κεφάλαιο, από την άλλη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν συμμετέχουν σε εκείνες τις δράσεις, τις οποίες δεν ελέγχουν και δεν οργανώνουν οι ίδιοι.
 Ίσως θεωρούν ότι στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και την οριστική εξαφάνιση του φασισμού, όταν αυτή έρθει, πολυσυλλεκτικές συλλογικότητες όπως η Σφήνα και  η Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας είναι  εμπόδια και όχι σύμμαχοι στην πάλη κατά του φασισμού. Αποκορύφωμα αυτής της «λογικής» είναι η απουσία από την παραπάνω εκδήλωση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας και στελέχους του Κ.Κ.Ε,  Αντώνη Τουλουμάκου , ο οποίος, παρότι είχε διαβεβαιώσει ότι θα έρθει μαζί και με σωματεία εργαζομένων, που πρόσκεινται στο Π.Α.Μ.Ε., τελικά δεν εμφανίστηκε ούτε ως συνήγορος του Σπύρου Πρεβεζάνου.
Σχετικά, δε, με την τελετή κατάθεσης στεφάνου της 28ης Οκτωβρίου 2016 το ΚΚΕ, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), ενώ εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης της παρουσίας του Χρυσαυγίτη Βουλευτή Βοιωτίας Ε. Καρακώστα, δεν έκριναν σκόπιμη την παρουσία τους εκεί. Αυτή η απόφαση, μετά και την μη προσέλευση του προαναφερθέντος Βουλευτή, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι δεν επιθυμούν ενιαία κινηματική αντιφασιστική δράση, ακόμα και όταν αυτή είναι σε θέση να επιφέρει αποτελέσματα.
Οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί ορκίζονται πίστη στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και καταδικάζουν τις «ακραίες φωνές και πρακτικές», από όπου και αν προέρχονται, τσουβαλιάζοντας με τη θεωρία των δύο άκρων τους φασίστες/τραμπούκους και τους κοινωνικούς αγωνιστές, μετανάστες και αλληλέγγυους. Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς ταυτίζονται σε ορολογία με τους ρατσιστές δολοφόνους της Χ.Α μιλώντας για λαθραίους ανθρώπους ,υγειονομικές βόμβες , τζιχαντιστές στα σχολεία και άλλα τέτοια «δημοκρατικά».
            Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό και η απουσία του Εργατικού Κέντρου Θήβας, του επίσημου εκπροσώπου της εργατικής τάξης, η οποία θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα και μαζικά παρούσα στον αντιφασιστικό αγώνα. Δεν είναι η πρώτη απουσία και δυστυχώς εκτιμούμε ότι δεν θα είναι η τελευταία. Η ευθύνη βέβαια δεν είναι μόνο των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου αλλά γενικότερα της λογικής που διακατέχει τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ).
Λίγα λόγια και  για τον Δήμαρχο μας και τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Κατά την διάρκεια  παρέμβασης μας στο δημοτικό συμβούλιο, για να απαιτήσουμε το αυτονόητο, να μην προσκληθεί ο βουλευτής  του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α. στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, έφτασε στο σημείο για να δικαιολογήσει την άρνηση του στο αίτημα μας, να πει ότι « αφού έγιναν μια φορά φασαρίες , δεν θα γίνονται κάθε χρόνο….» .
Εδώ πρέπει να σημειωθεί η εκκωφαντική και πλήρης απουσία των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία όχι μόνο δεν ήρθαν στην εκδήλωση αλλά ούτε καν ανάρτησαν το ανοιχτό κάλεσμά μας, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανενημέρωτους τους πολίτες για τα πραγματικά σημαντικά γεγονότα της περιοχής. Προφανώς πιστεύουν και αυτοί, όπως μεγάλο δυστυχώς μέρος τον συμπολιτών μας  , ότι αφού ανέλαβε η αστική δικαιοσύνη να κρίνει αν και πόσο εγκληματίες είναι οι χρυσαυγίτες, εμείς πρέπει να κάτσουμε αμέτοχοι και να περιμένουμε την απόφαση.
Απόρροια των ενεργειών μας και της εν γένει επίμονης και συνεπούς αντιφασιστικής μας δράσης ήταν η κινητοποίηση δεκάδων ανθρώπων, μη μελών των συλλογικοτήτων μας, με δημοκρατικές – αντιφασιστικές πεποιθήσεις. Αυτή, δε, η κινητοποίηση και η απήχησή της ώθησε τον χρυσαυγίτη Βουλευτή να απέχει από την τελετή κατάθεσης στεφάνου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2016, γεγονός, το οποίο αποτελεί αφενός μεν πλήγμα για το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α., αφετέρου δε νίκη της αντιφασιστικής δράσης.
Οι συμμετέχοντες στην Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας και στη συλλογικότητα της Σφήνας θα συνεχίσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε, τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει , χωρίς να θεωρούμε ότι κατέχουμε την μοναδική αλήθεια και τη ορθή πρακτική του αντιφασιστικού αγώνα. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε την παρουσία όλων στον αντιφασιστικό αγώνα , όχι πίσω από εμάς, αλλά  μαζί στην πρώτη γραμμή .
ypografes-sfina-antifa

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ… ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!!

Στην πρόσκληση – πρόκληση της «Σφήνας» και της «Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας» για κοινή ΔΡΑΣΗ, τουλάχιστον στο αντιφασιστικό μέτωπο, η ΚΟΒ Θήβας του ΚΚΕ εξέδωσε ένα ακόμη μανιφέστο, με οδηγίες για το σωστό τρόπο του «αγωνίζεσθαι»… Ας είναι, εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την κοινή δράση με όσους θεωρούμε δίπλα. Για μας ο «εχθρός» είναι ταξικός και βρίσκεται απέναντι. Δεν θα μπούμε λοιπόν σε κανένα «εμφύλιο». Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΚΟΒ Θήβας του ΚΚΕ για να μπορεί καθένας να κρίνει.

«ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ» ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Οι πολιτικές πολυσυλλεκτικές συλλογικότητες, όπως οι ίδιες αυτοπροσδιορίζονται, «Σφήνα» και «Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας» εξέδωσαν πριν δύο ημέρες μία ανακοίνωση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά το ΚΚΕ και τη συνειδητή δράση των μελών του.

Από την ανακοίνωση δε λείπει η κριτική στην Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την επιλογή της να μην παρευρεθεί σε επετειακή εκδήλωση όπου είχαν επίσημα προσκληθεί φασίστες, και η κριτική σε σωματεία επειδή αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σε εκδήλωση πολιτικού φορέα.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης ξεδιάντροπα προβαίνουν σε χυδαίες ονομαστικές συκοφαντικές δημοσιεύσεις κατά προσώπου που δήθεν τους διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει σε εκδήλωση, τη στιγμή που προφορικά παραδέχονται ότι όχι μόνο δε διαβεβαιώθηκαν, αλλά ενημερώθηκαν έγκαιρα για τη μη συμμετοχή του. Ενώ κάνουν και ονομαστική κριτική για το πώς επιλέγει κάποιος να ασκήσει το βιοποριστικό του επάγγελμα. Τόση δημοκρατία…

Ταυτίζουν την αντιφασιστική δράση με τις ενέργειές τους και διαμαρτύρονται για τη μη προβολή τους, όταν οι ίδιοι αποκρύπτουν ότι τα εργατικά σωματεία που ψέγουν για αδράνεια πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα το φασισμό και το εργατικό κίνημα.

Είναι πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι η στείρα αντιφασιστική, δημοκρατική, αντιμνημονιακή, «αριστερή» ενότητα  δεν ενοχλεί το σάπιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο «δημοκρατικό πολιτικό τόξο» αποτελούν τρανές αποδείξεις.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να συνοδεύεται με την πάλη ενάντια στην πηγή του, την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων. Πάλη ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους σήμερα σημαίνει πρώτα και κύρια ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στήσιμο σωματείων, αλλαγή συσχετισμών στα υπάρχοντα, οργάνωση αγώνων για την ανάκτηση κατακτήσεων, κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων με τους αυταπασχολούμενους. Χωρίς αυτά σε καθημερινή προτεραιότητα, η αντιπαράθεση με το φασισμό καταντάει αντιπαράθεση αντίθετων πολιτικών χώρων, με σκοπό την αυτοσυντήρησή τους.

Η ουσία δηλαδή είναι ακριβώς στην πολιτική πρόταση που έχει κάθε πολιτικός φορέας. Το κάλεσμα για ενότητα και δράσεις άσχετα με την «πολιτική ανάλυση», δηλαδή την πολιτική πρόταση του καθενός, σημαίνει για το ΚΚΕ να αφήσει την αιχμή της πολιτικής του, την πάλη στο σήμερα για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Από τη σκοπιά αυτή οι κομμουνιστές δε συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων πολιτικών φορέων, όπως και αν αυτοί αυτοπροσδιορίζονται. Φυσικά είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα της συμμετοχής στην εκδήλωση ενός κοινωνικού φορέα, όπως ένας σύλλογος ή ένα σωματείο, που οι κομμουνιστές θεωρούν καθήκον τους.

Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές συλλογικότητες αναπαράγουν αυτούσια την πολιτική χώρων όπως για παράδειγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς να το παραδέχονται. Απλώς θυμίζουμε ότι η ίδια πολιτική, της «ενότητας άσχετα από τις διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις» και του «απομονωμένου ΚΚΕ» έριξε το πολύ νερό στο μύλο της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση. Με τις γνωστές συνέπειες για τον ελληνικό λαό και το κίνημα συνολικά.

Φυσικά δεν τσουβαλιάζουμε όλους όσους συμμετέχουν στους δύο χώρους, ή ακόμα και τις προθέσεις τους, γι’ αυτό και καλούμε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται να βγάλουν συμπεράσματα.

Σημασία έχει το αποτέλεσμα και η πράξη, όχι η αγνή πρόθεση του καθενός. Και οι πράξεις δείχνουν ότι οι εν λόγω πολιτικές πολυσυλλεκτικές συλλογικότητες επιλέγουν ως συγκολλητική τους ουσία την απόλυτη, με κάθε τρόπο και μέσο, αντίθεση στην πολιτική του ΚΚΕ.

Αυτογελοιοποιείται όποιος κατηγορεί το ΚΚΕ και τα μέλη του για «απουσία αντιφασιστικής δράσης». Όμως η δυσκολία ανοιχτής και τίμιας αντιπαράθεσης με την ουσία της πολιτικής του φαίνεται ότι οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΟΒ ΘΗΒΑΣ του ΚΚΕ                                                                                                  5.11.2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.