Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός πολιτικός χώρος Σφήνα στηρίζει το αίτημα του Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας να τους παραχωρηθεί ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνης για την πραγματοποίηση του 2ου LGBTQI+ Pride Κρήτης.
Ο σεξισμός, τα στερεότυπα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διευρυμένες ανισότητες αφορούν όλες και όλους μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο μόνος τρόπος να τα ξεπεράσουμε είναι να σπάσουμε τις κάθε λογής «ντουλάπες» και να διεκδικήσουμε συλλογικά τον δημόσιο χώρο που δικαιωματικά μας ανήκει, ανεξάρτητα φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, σωματικής αναπηρίας κ.α. Τα δικαιώματά μας οφείλουμε να τα απαιτήσουμε δημόσια και ανυποχώρητα!
Τα φεστιβάλ pride ανά την Ελλάδα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις διεκδικήσεις, παρόλο που κάποιες φορές αναπαρήγαγαν στο εσωτερικό τους διαχωρισμούς εντός της LGBTQI+ κοινότητας και πρόβαλαν έναν πιο εμπορευματικό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό όλα τα κινήματα να πλαισιώσουν την προσπάθεια πραγματοποίησης του φεστιβάλ στην Κρήτη. Η σεξουαλική καταπίεση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό θέμα των ευρύτερων καταπιέσεων που καθημερινά βιώνουμε όλες και όλοι μας, ούτε να ασχολούμαστε με αυτήν ευκαιριακά.
Η Σφήνα επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη θεμάτων σεξισμού και σεξουαλικής καταπίεσης. Πέραν φυσικά της απερίφραστης καταδίκης μας των σεξιστικών, ρατσιστικών και ομοφοβικών συμπεριφορών των δημοτικών συμβούλων, με αυτό το κείμενο στήριξης θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα στην υποκριτική στάση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνης. Μία στάση ιδιαίτερα συνηθισμένη στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Λόγω των δράσεων των τελευταίων ετών της LGBTQI+ κοινότητας και των πολύ μικρών θεσμικών βημάτων που έχουν γίνει, όπως η διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, παρατηρείται στον δημόσιο χώρο μια προσπάθεια οπισθοχώρησης του σεξιστικού και ομοφοβικού λόγου. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι να παράγεται ένας κεκαλυμμένος ομοφοβικός λόγος, που θα μπορούσε σχηματικά να παρουσιαστεί από την φράση: « έχουν δικαίωμα στο κρεβάτι τους να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί εγώ να μην τους βλέπω». Από την μία δηλαδή, για να είναι και political correct, αναγνωρίζονται τα δικαιώματα, αλλά από την άλλη περιορίζονται αυτά στον ιδιωτικό χώρο! Έτσι ο δημόσιος χώρος της καθημερινής ζωής, ο πιο εμφανή πολιτικός και διεκδικητικός, παραμένει αμόλυντος, ετερόφυλος, πατριαρχικός και αντρικός! Αυτό ακριβώς αναδεικνύει και η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνης να γίνει το φεστιβάλ σε κλειστό χώρο τις βραδινές ώρες μακριά από καθώς πρέπει οικογενειάρχες νοικοκυραίους…
Εμείς δεν δεχόμαστε την αναπαραγωγή του σεξισμού και την καθιέρωση ανθρώπων δεύτερης κατηγορίας όπου θα εκφράζονται ελεύθερα μόνο σε εσωτερικούς χώρους μακριά από την κοινωνία! Παρόλο που αναγνωρίζουμε πως και ο ιδιωτικός χώρος είναι πολιτικός και αναπαράγεται και εκεί η έμφυλη καταπίεση όπως και τα φεμινιστικά κινήματα έτσι και τα LGBTQI+ κινήματα πρέπει να διεκδικήσουν τον δημόσιο χώρο που τους ανήκει! Η έννοια της ορατότητας είναι κομβική για την σεξουαλική και κοινωνική χειραφέτηση όλων μας!
ΣΦΗΝΑ 7/4/2016