Μπροστά στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

upl5593716f18346

Στις 4 Φλεβάρη έχει ανακοινωθεί γενική απεργία ενάντια στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Προς το παρόν η συζήτηση αφορά ένα νομοσχέδιο που μέχρι την κατάθεσή του, γύρω στα μέσα Φλεβάρη, ενδέχεται να αλλάξει, μάλλον προς το χειρότερο!

Μέχρι σήμερα οι συντάξεις δίνονταν βασιζόμενες κυρίως σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να το εξηγήσουμε ως εξής: οι σημερινοί εργαζόμενοι με τις εισφορές τους στα ταμεία «πληρώνουν» τις συντάξεις των συνταξιούχων. Η αναδιανομή δεν είναι απλά ένας τεχνικός όρος. Περιλαμβάνει μια αντίληψη που προωθεί τις έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας, οι οποίες είχαν κυριαρχήσει στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄Π.Π. σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. και υπό την πίεση της Ε.Σ.Σ.Δ. Αυτά κυρίως αφορούν το δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην Ελλάδα «άνθισαν» στις αρχές της δεκαετίας του 80, πουλούσαν συνταξιοδοτικά προγράμματα βασιζόμενες στο ανταποδοτικό σύστημα. Ό,τι εισφορές έχεις πληρώσεις το αντίστοιχο ποσό θα πάρεις.

Με το επικείμενο ασφαλιστικό καταργείται το αναδιανεμητικό σύστημα και μαζί η κοινωνική αλληλεγγύη και το κράτος πρόνοιας – για την ακρίβεια ό,τι είχε μείνει από αυτά. Με δικαιολογία για άλλη μια φορά την έλλειψη χρημάτων λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της αποπληρωμής του χρέους μέσα στο 2016, σύμφωνα και με τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόκειται να εξασφαλιστούν από συντάξεις 1,8 δις. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Από τη μία με μείωση των συντάξεων και από την άλλη μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς. Μέχρι στιγμής η κάθε σύνταξη ήταν εγγυημένη από το κράτος. Η σύνταξη από εδώ και πέρα δεν θα είναι για όλους και όλες μας! Θα πρέπει να έχουμε εργαστεί με ένσημα, γιατί σίγουρα θα έχουμε εργαστεί και χωρίς,τουλάχιστον 15 χρόνια για να πάρουμε… ένα κομμάτι από αυτήν. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η σύνταξη σπάει σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι θα είναι η εγγυημένη σύνταξη και το άλλο μια τύπου ανταποδοτική σύνταξη. Εγγυημένη από το κράτος θα είναι μόνον η εθνική σύνταξη η οποία θα φτάνει μέχρι το ποσό των 384 ευρώ!

Η ανταποδοτική σύνταξη θα προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή του τελευταίου έτους. Στην περίπτωση 15ετίας, που είναι το όριο για να βγει κάποιος στη σύνταξη (4.500 ένσημα), το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12%. Δηλαδή, σε έναν συντάξιμο μισθό των 1.000 ευρώ, το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης θα ανέρχεται μόλις στα 120 ευρώ!

Στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης έρχεται να προστεθεί η «εγγυημένη από το κράτος» εθνική σύνταξη πείνας ύψους 384 ευρώ η οποία θα είναι αναδιανεμητική. Ούτε αυτή όμως η «εγγυημένη» σύνταξη θα είναι για όλες και όλους! Από το ίδιο το σχέδιο νόμου (αρ.7) προκύπτει ότι η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται σε όσους και όσες διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους και το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας». Συμπέρασμα: Ολόκληρη η εθνική σύνταξη, καταβάλλεται στα 67! Θα είναι επίσης μειωμένη στην περίπτωση αναπηρίας, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου, θα μειώνεται στην περίπτωση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων όπως και στις περιπτώσεις δικαιώματος λόγω θανάτου, αλλά και διπλής σύνταξης.

Προκύπτουν μέχρι στιγμής δύο ερωτήματα: Πόσο ανταποδοτική είναι στην πραγματικότητα η ανταποδοτική σύνταξη όταν ενδέχεται να μην πάρουμε ούτε καν το ποσό που έχουμε πληρώσει από τα χρόνια δουλειάς μας σε ασφαλιστικές εισφορές; Τι σημαίνει η προϋπόθεση της παραμονής στη χώρα και της εργασίας με ένσημα για 40 χρόνια για όλους και όλες εμάς που δουλεύουμε κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ένσημα, με μεγάλα διαστήματα ανεργίας, που ενδεχομένως να δουλέψουμε και εκτός Ελλάδας ή για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να εξασφαλίσουν αυτές τις προϋποθέσεις;

Θεωρητικά αυτές οι περικοπές αφορούν τους συνταξιούχους που θα βγουν από εδώ και πέρα στην σύνταξη και η κυβέρνηση ακόμη και τώρα ισχυρίζεται πως δεν θα θιγούν οι τωρινοί συνταξιούχοι γιατί η όποια μείωση προκύψει μεταξύ του τωρινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και του νέου τρόπου θα εφαρμοστεί το 2018! Τόσο μακρυα!!!! Επιπλέον για να κάμψει τις αντιδράσεις όσων πρόκειται να βγουν σχετικά άμεσα σε σύνταξη, την διετία 2016 – 2018, υπόσχεται μικρότερες μειώσεις. Αν οι νέες συντάξεις που θα δοθούν την τριετία 2016 – 2018 είναι μικρότερες από αυτές που δίνει το τωρινό σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, η Κυβέρνηση «κάνει σκόντο» και βάσει του σχεδίου της δεσμεύεται να καταβάλλει μέρος αυτής της διαφοράς ως «προσωπική διαφορά», μέχρι και το 2018. Μετά τον Ιούλιο του 2018, η σύνταξη θα δίνεται στα επίπεδα που προβλέπει ο νέος δυσμενέστερος υπολογισμός.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένας ασφαλισμένος θα βγει στη σύνταξη μέσα στο 2016. Αν με το παλιό σύστημα δικαιούνταν σύνταξη 1.000 ευρώ και με το νέο 800 ευρώ (μείωση 20%), τότε μέχρι και το 2018 θα παίρνει 900 ευρώ (το μισό της διαφοράς του 20%). Από εκεί και πέρα, η σύνταξή του θα προσαρμοστεί στα 800 ευρώ. Ανάλογα «τρικ», με μικρότερη όμως «προσωπική διαφορά» (1/3 και 1/4 αντίστοιχα), προβλέπονται για όσους βγουν στη σύνταξη το 2017 και το 2018. Σε κάθε περίπτωση, με το σχέδιό της, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. μονιμοποιεί, αλλά και νομιμοποιεί όλες τις μέχρι τώρα αυθαίρετες περικοπές που είχαν επιβάλλει οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ., και ταυτόχρονα «χτίζει» έναν νέο μηχανισμό για την παραπέρα μείωση όλων των συντάξεων.

Ο παραλογισμός και η γελοιότητα συνεχίζονται γιατί ταυτόχρονα με τη μείωση των συντάξεων αυξάνονται και οι εισφορές των εργαζομένων. Αυτό απλούστατα σημαίνει μείωση του μισθού! Άρα θα έχουμε ένα δυσμενέστερο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων πάνω σε ένα χειρότερο μισθό!!!!! Σε έναν μισθό που δεν μειώνεται φυσικά μόνο από την αύξηση των εισφορών προς την υγεία αλλά λεηλατείται καθημερινά και πάντα από τα αφεντικά!

Με το σχέδιο της Κυβέρνησης επιβάλλεται αύξηση των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης κατά 1,5 μονάδα. Έτσι, από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών ασφαλισμένων, καθορίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% για τον εργοδότη, από 3% και 3% σήμερα. Θυμίζουμε ότι για τα αφεντικά, οι εισφορές μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 3,9 ολόκληρες μονάδες. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά επανέρχεται στο σημερινό ύψος της, αλλά έως τότε ….

Και ενώ επιβάλλεται αύξηση στην εισφορά για την επικουρική σύνταξη, το σχέδιο της Κυβέρνησης διατηρεί όλες τις αντιλαϊκές διατάξεις προηγούμενων νόμων, όπως η διαμόρφωση του ύψους της σύνταξης με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (και προσδόκιμο επιβίωσης!). Με άλλα λόγια, ετησίως θα προϋπολογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό για επικουρικές συντάξεις (το ύψος του θα εξαρτάται από τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας), που θα μοιράζεται στους δικαιούχους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δικαιούχων, τόσο μικρότερη επικουρική σύνταξη θα αναλογεί στον καθένα. Το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται σε 0,45% για κάθε χρόνο Ασφάλισης. Δηλαδή, για να πιάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, θα πρέπει να δουλεύει 44,5 χρόνια! Επίσης, το 20% υπολογιζόταν επί του τελευταίου συντάξιμου μισθού, αν δούλευε στο Δημόσιο, ή επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας των τελευταίων 10 χρόνων στον Ιδιωτικό Τομέα. Τώρα θα υπολογίζεται επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές μάλιστα των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται υπολογιζόμενοι στους μισθούς του 2011, δηλαδή σε μεγαλύτερους μισθούς, άρα ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών! Συγκεκριμένα στη σελ.44 της εγκυκλίου Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων: Παλαιοί ασφαλισμένοι (όσοι έχουν ασφαλισθεί πριν την 1-1-1993)

Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31-10-2011 δηλαδή επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που ελάμβανε ο υπάλληλος κατά την ανωτέρω ημερομηνία, του ποσού των 140,80€ καθώς και του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος θέσης ευθύνης, όπως αυτό ίσχυε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.3205/2003.

Νέοι ασφαλισμένοι (όσοι έχουν ασφαλισθεί από 1-1-1993 και μετά). Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου υπολογίζονται επί του συνόλου των τακτικών μηνιαίων αποδοχών, με εξαίρεση το κίνητρο απόδοσης, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31-10-2011 προστιθεμένου του ποσού των 140,80€. Τα όσα επισημαίνονται σχετικά με την κράτηση για κύρια σύνταξη επί του επιδόματος θέσης ευθύνης που αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους, έχουν εφαρμογή και για τους νέους ασφαλισμένους.

Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη (όπως αυτές προβλέπονται) για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια υπολογίζονται, τόσο για τους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους, επί των τακτικών μηνιαίων αποδοχών οι οποίες λαμβάνονται υπόψη, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα οικεία Ταμεία, για τον υπολογισμό των παροχών των Ταμείων αυτών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31-10-2011, με εξαίρεση αυτές οι οποίες καταβάλλονταν υπό την προϋπόθεση παροχής πρόσθετου έργου . Στις περιπτώσεις που από την νομοθεσία που διέπει τα ανωτέρω Ταμεία, προβλέπεται έκτακτη κράτηση, κατά περίπτωση, επί πρόσθετων αποδοχών που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των παροχών των Ταμείων αυτών, αυτή διενεργείται επί της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του συνόλου των τακτικών μηνιαίων αποδοχών που καταβάλλονταν κατά την 31-10-2011 και του συνόλου των τακτικών μηνιαίων αποδοχών που θα καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.

Κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη. Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, διενεργούνται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, όπως αυτές διαμορφώνονται από 1-1-2016 με βάση τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.Το ασφαλιστικό προβλέπει μειώσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους πάνω από 20% επιπλέον σε μια σειρά άλλων φόρων. Τα μεσαία και τα μικροαστικά στρώματα πρέπει να κατανοήσουν πως τα συμφέροντά τους και οι ανάγκες τους μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με την ικανοποίηση των συμφερόντων και των αναγκών των εργαζομένων, της εργατικής τάξης! Η νέα κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας που θα επιχειρηθεί με το επικείμενο ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λυσσαλέα επίθεση του καπιταλισμού προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του! Δεν θα πέσουμε εμείς όμως μαζί του… αυτός θα πέσει από εμάς και μόνον εμάς!

Όλοι και όλες στην απεργία της 4 Φλεβάρη! Συνεχής αγώνας και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό! 

Η μόνη εγγύηση για τη ζωή μας είμαστε εμείς!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.