“ Τα σχολεία μας μια ανοιχτή αγκαλιά αλληλεγγύης Όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά σχολεία” Μια απάντηση στην επιστολή που λάβαμε

Εμείς, τα μέλη της συλλογικότητας του αυτοδιαχειριζόμενου πολιτικού – κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου “Η Σφήνα” , απαντώντας στην παραπάνω επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 8ου δημοτικού σχολείου της Θήβας, θα θέλαμε να απευθυνθούμε όχι μόνο στον συντάκτη της επιστολής , αλλά σε όλους τους γονείς, όλων των σχολείων στα οποία κολλήθηκαν οι αφίσες που αναφέρονται στην επιστολή.
Μια αφίσα δεν είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο καθώς μεταφέρει ένα μήνυμα. Στην επιστολή σας επιλέγετε να μην αναφερθείτε στο περιεχόμενο της αφίσας οπότε οφείλουμε να το κάνουμε εμείς.
Το κεντρικό σύνθημα λοιπόν της αφίσας που “μόλυνε κυριολεκτικά και μεταφορικά τον προαύλιο χώρο του σχολείου” και “πιθανώς να επηρέασε με αρνητικό τρόπο την καρδιά και και τη σκέψη των παιδιών” όπως αναφέρετε στην επιστολή σας είναι :

“ Τα σχολεία μας μια ανοιχτή αγκαλιά αλληλεγγύης
Όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά σχολεία”

Για τη συλλογικότητα μας η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, πόσω μάλλον στα παιδιά , που είναι θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι δείγμα πολιτισμού και επιπέδου μιας κοινωνίας. Η υποδοχή και αποδοχή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία μας είναι το καλύτερο μάθημα ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Οι αφίσες, τα κείμενα και οι δράσεις αλληλεγγύης ίσως δεν θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχαν φωνές, ακόμα και από μέλη του συλλόγου γονέων του σχολείου, που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό σε παιδιά του δημοτικού ενάντια στα παιδιά
των προσφύγων και των μεταναστών.
Εσείς θεωρείτε έλλειψη σεβασμού απέναντι στο έργο του φύλακα του σχολείου να κολληθεί μια αφίσα με το παραπάνω μήνυμα στο κουβούκλιο του φύλακα. Εμείς θεωρούμε έλλειψη σεβασμού στο έργο του, το μισθό που παίρνει και την επισφάλεια της θέσης του. Και τα δύο απόρροια των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οι ίδιες πολιτικές που μείωσαν στο ελάχιστο τα κονδύλια για θέρμανση, συντήρηση, καθαρισμό και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Τα σχολεία , το προσωπικό τους και η παιδεία γενικότερα είναι θύματα της κρίσης και των πολιτικών επιλογών, οι μειώσεις και η απαξίωση στην οποία αναφέρεται η επιστολή , είναι κάτι που και εμείς αντιμετωπίζουμε καθημερινά μιας και εμείς είμαστε γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενοι ή άνεργοι.
Στην αφίσα που τόσο προκαλεί και καταστρέφει την κτιριακή υποδομή όπως λέτε υπάρχουν μάλιστα τα αιτήματα για καλύτερη παιδεία και η Σφήνα είναι μια συλλογικότητα που πολεμά με όλα τα μέσα την απάθεια και την μοιρολατρία αντιτάσσοντας την διεκδίκηση και τον αγώνα.
Εσείς μια αφίσα με το παραπάνω μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το ρατσισμό τη θεωρείτε “καταστροφή και ρύπανση ¨
Εμείς τη θεωρούμε στολίδι.

Υ.Γ. Παρ΄ όλα αυτά, αν μια συνέλευση των γονέων και ο σύλλογος υιοθετήσει το περιεχόμενο και το μήνυμα αλληλεγγύης της αφίσας και υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών με μια ανοιχτή αγκαλιά, η αφίσα θα είναι περιττή και θα έρθουμε να τη βγάλουμε.

ΣΦΗΝΑ 20/12/2017

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.