100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Ο αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος “Η Σφήνα” διοργανώνει από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου ομιλίες – συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές , έκθεση έργων τέχνης και αφίσας προπαγάνδας, βιβλιοπαρουσιάσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Η απόφαση να ασχοληθούμε ως συλλογικότητα με την Οκτωβριανή Επανάσταση δεν λήφθηκε για λόγους εθιμοτυπίας. Δεν έχουμε σκοπό να μυθοποιήσουμε την επανάσταση του 1917, να αγιοποιήσουμε τους μπολσεβίκους πρωτεργάτες της ούτε να εκθειάσουμε το κράτος που δημιουργήθηκε. Η επανάσταση αν και συνδέεται άμεσα, δεν ταυτίζεται με το κράτος που γέννησε. Σκοπός μας είναι να σταθούμε στην μοναδικότητα,μέχρι εκείνη τη στιγμή της ιστορίας, της επανάστασης του Οκτώβρη. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 συντελείται ρήξη στην ιστορική συνέχεια. Όπως είπε κι ο Λένιν σπάζει η ίδια η αλυσίδα του ιμπεριαλισμού κι όχι μόνον ο πιο αδύνατος κρίκος της, η τσαρική Ρωσία. Το δείχνουν τόσο οι επαναστατικοί σεισμοί που αμέσως την ακολουθούν και συγκλονίζουν τον κόσμο, από την Ευρώπη στην Αμερική έως την Ασία και την αραβική Ανατολή, όσο και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να είναι όπως πριν. Μια νέα εποχή άνοιξε για την ανθρωπότητα κι η ανερχόμενη σπείρα της δεν έκλεισε ακόμα . Ο Οκτώβρης του 1917 είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός του 20ου αιώνα ,ένα ιστορικό συμβάν που τέμνει την ιστορία όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά προπαντός στο παρόν και το μέλλον.
Η ιστορία είναι γεμάτη από εξεγέρσεις των καταπιεσμένων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Όποτε και αν ακούστηκε η λέξη επανάσταση ήταν η ευχή των απόκληρων και ο κρυφός φόβος των κρατούντων. Από το Σπάρτακο και την εξέγερση των σκλάβων, στις εξεγέρσεις και τον πόλεμο των χωρικών του Τόμας Μίντσερ (Thomas Münzer) στη Γερμανία τον 16ο αιώνα, το κύμα των ευρωπαϊκών επαναστάσεων του 1848 μέχρι την Παρισινή Κομμούνα το 1871. Όλες αυτές οι εξεγέρσεις αν και ταρακούνησαν την εκάστοτε τάξη των εκμεταλλευτών και αποτελουν σημείο αναφοράς για τους εξεγερμένους ακόμα και σήμερα, πνίγηκαν στο αίμα. Απέτυχαν ίσως στο διακυρηγμένο τους σκοπό αλλά όχι στην ουσία τους.
Στην επαναστατική περίοδο όμως στη Ρωσία από το 1905 και με αποκορύφωμα τον Οκτώβρη του 1917 συντελέστηκε κάτι το μοναδικό. Οι εργάτες που δεν είχαν τίποτα άλλο παρά την εργατική τους δύναμη, οι ακτήμονες αγρότες και οι στρατιώτες που μέχρι τότε στέλνονταν από τον Τσάρο ή την κυβέρνηση να σκοτωθούν για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, οργανωμένοι ήδη από το 1905 στα σοβιέτ (επιτροπές) εργατών και στρατιωτών, είτε υποστηρίζοντας το κόμμα των Μπολσεβίκων είτε όχι, επαναστάτησαν και ΝΙΚΗΣΑΝ.
Από εκείνη τη στιγμή όλη η ανθρωπότητα, καταπιεσμένοι και καταπιεστές, οι πρώτοι με ενθουσιασμό και ελπίδα και οι δεύτεροι με τρόμο και πανικό κατάλαβαν ότι η εξουσία των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου, δεν ήταν θεόσταλτη και αιώνια και ότι οι καταπιεσμένοι όχι μόνο μπορούν να επαναστατήσουν αλλά και να νικήσουν.
Να γκρεμίσουν τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και να χτίσουν το δικό τους.
Σας καλούμε όλους λοιπόν να συμμετέχετε μαζί μας στις συζητήσεις, στις προβολές και τις βιβλιοπαρουσιάσεις που ετοιμάζει η Σφήνα τις επόμενες ημέρες.
  • Τετάρτη 18/10 στις 19:00 : Έναρξη της έκθεσης “Η τέχνη στην Οκτωβριανή Επανάσταση” και προβολή της ταινίας “ Ο άνθρωπος με την κάμερα” του Dziga Vertov (Τζίγκα Βέρτοφ) στο χώρο της συλλογικότητας , Κάδμου 48.

     

  • Τετάρτη 25/10 στις 20:00 : Ομιλία – Συζήτηση με τον Δημήτρη Γρηγορόπουλο ( Τετράδια Μαρξισμού) με θέμα “ Η επανάσταση τότε και τώρα” στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (αίθουσα Αρμονία).

     

  • Τετάρτη 1/11 στις 20:00 : Προβολή της ταινίας “ Οκτώβρης” του Sergei Eizenstein ( Σεργκέι Άιζενσταϊν) στο χώρο της συλλογικότητας , Κάδμου 48.

     

  • Σάββατο 11/11 στις 19:00 : Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση με θέμα “Μια κριτική ματιά πάνω στην Οκτωβριανή επανάσταση μέσα από τα βιβλία”

  • “ Η άγνωστη επανάσταση” Γ΄ΤΟΜΟΣ (1917-1921) του Ρώσου Ιστορικού ΒΟΛΙΝ (Βσεβολόντ Μιχαήλοβιτς Άιχενμπαουμ)

    την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Δεσποινιάδης  “ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ”

  • “ Η εξέγερση της Κροστάνδης” Αρης Αλεξάνδρου την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Δεσποινιάδης  “ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ” 

  • “Ο μύθος των μπολσεβίκων” Αλεξάντερ Μπέρκμαν την παρουσίαση θα κάνει ο μεταφραστής του βιβλίου Γιάννης Δ. Ιωαννίδης

    στο χώρο της συλλογικότητας , Κάδμου 48.

Leave a Reply

Your email address will not be published.